Каква е разликата между автоложна и алогенна трансплантация на стволови клетки?

В медицината има 2 основни типа трансплантацииавтоложна и алогненна. Основната разлика между автоложна и алогненна трансплантация на стволови клетки е въз основа на това кой дарява стволовите клетки.

 

Автоложен: Auto означава себе си. Това означава, че за трансплантацията се използват собствените клетки на пациента пациентът е собствен донор.

 

Алогенен: Allo означава друго. Стволовите клетки при алогенни трансплантации са от лице, различно от пациента – или съответстващ донор, или родствен донор.

Разлика между автоложна и алогенна трансплантация на стволови клетки

 

Всички терапии със стволови клетки трябва да се произвеждат съгласно добрите производствени практики (GMP). Основната разлика между алогенни и автоложни са източникът на клетките за терапията. Алогенните терапии се произвеждат на големи партиди от несвързани донорски тъкани (като костен мозък), докато автоложните терапии се произвеждат като единична партида от лекувания пациент.

Автоложни трансплантации на стволови клетки

При този тип трансплантация първата стъпка е да се извлекат собствени стволови клетки. Това може да стане или при раждането, или от костен мозък.

За щастие все по-често родители съхраняват собствените стволови клетки в процеса на раждане на детето си. Тогава извличането им става лесно, безопасно и безболезнено от кръвта на пъпната връв, от самата тъкан на пъпната връв или от плацентата, като те биват хематопоетични и мезенхимни. Тогава стволовите клетки на бебето са млади и необременени.

Прочетете: Видове стволови клетки

Ако, обаче, сте възрастен човек и нямате съхранени стволови клетки, към момента могат да бъдат извлечени от вас чрез тежък процес от костния мозък, да се преработят и след това да се върнат във вас като трансплант и то при вече настъпило заболяване. Клетките, които се извличат от костния мозък са само хематопоетични. В такъв момент имунната система е слаба и не е ясно дали тези стволови клетки ще могат да повлияят положително на процеса по лечение. Освен това стволовите клетки вече са обременени, носят заряда на всички прекарани болести, приемани медикаменти и т.н.

Предимства на автоложната трансплантация на стволови клетки

  • Винаги има тъканна съвместимост – няма нужда да се правят проучвания и изследвания дали са подходящи и дали могат да се използват

  • Няма да бъдат отхвърлени от организма – при алогенните трансплантации съществува риск от т.нар. „Болест на присадката“ – въпреки че има тъканна съвместимост, тялото отхвърля чуждите стволови клетки.

  • Когато са съхранени при раждане, стволовите клетки имат по-висока способност да лекуват организма.

Рискове от автоложна трансплантация на стволови клетки

При автоложни трансплантации при рак с извлечени стволови клетки от костен мозък те не могат да предизвикат ефекта „присадка срещу рак“. Присадките все още могат да се провалят, което означава, че трансплантираните стволови клетки не влизат в костния мозък и не правят кръвни клетки както трябва.

Друг недостатък е, че имунната ви система е същата като преди трансплантацията. Това означава, че раковите клетки са успели да избегнат атаката от имунната ви система и може да са в състояние да го направят отново.

Този вид трансплантация се използва за лечение на различни видове заболявания – някои левкемии, лимфоми и множествен миелом. Понякога се използва за други видове рак, като рак на тестисите и невробластом и някои видове рак при деца. Лекарите използват автоложни трансплантации и за други заболявания, като множествена склероза (МС) и системна лупус еритематоза (лупус).

Правят се различни клинични изпитвания за лечение на различни болести със стволови клетки, включително и за лечение на коронавирусна пневмония.

Ако очаквате вашето дете, свържете се с нас за повече информация и консултация за възможностите за съхранение на стволови клетки.

Съхранение на стволови клетки

при раждане

Инвестирайте в бъдещето и здравето на вашето дете с една от най-големите банки за стволови клетки в Европа – Биохеленика!

Защо да изберете Биохеленика?

Отпускане на проби за лечение в цял свят

Стриктен контрол за качество – 95% жизнеспособност на стволовите клетки

Пробата се доставя в лабораторията до 12 часа след раждането (дори и в почивни дни)

Медицински грижи – лабораторни качествени тестове и медицински доклад

Подписвате договор с Биохеленика

Научният екип на Биохеленика е на ваше разположение по всяко време

След като вече сте решили, че ще съхранявате стволови клетки при раждането, вече е настъпил и моментът да изберете тъканната банка, на която да доверите пробата на вашето бебе. Вижте повече защо смятаме, че трябва да изберете нас